'Dansen met slangen en vuur', boek over mijn leven als buikdanseres, slangenbezweerster en fakir', een autobiografie
                                                    

Fakiract met vuurshow en glasschervenshow

De optredens met de revue Showpalet (zie biografie deel 1) waren geweldig. We gingen gemiddeld twee keer per maand op pad en daarnaast werkte ik hard aan mijn solo-caririere. Maar op de één of andere manier vond ik mijn show te karig, ik wilde wel meer spektakel. Bij een TV programma zag ik een vrouwelijke artiest vuurspuwen en ik dacht : Dàt wil ik ook leren. Ik nam contact op met de circusschool in Arnhem, maar Ritsko, mijn 'illusie partner' zei: "je hoeft niet naar de circusschool te gaan, want fakir Sjors wil je vast wel leren vuurspuwen. Ik heb jaren lang met Sjors door Duitsland getrokken, ik met mijn illusieshow en Sjors met zijn fakirshow met vuur, glasscherven en slangen".
 

Mijn leermeester Sjors, alias fakir El Kabiri

biografie | fakir-El-Kabiri-fakirshow-vuurspuwer-vuurshow

Fakir Sjors bleek in Groningen te wonen (ook mijn woonplaats) dus het kon niet mooier. Hij woonde in het Schimmelpenninckhuis, dat nu een gerenommeerd restaurant is. Sjors zei: "koop een paar grote ijzeren barbecue pennen, een liter petroleum, een zak watten, een bolletje breikatoen en kom maar langs".

Fakkels maken en water spugen

Sjors deed me voor hoe je een fakkel maakt: een reepje watten om de bovenkant van een ijzeren pen draaien, de watten stevig met katoenen draad omwikkelen en dan de pen in een blikje met petroleum zetten. Eigenlijk spuugt een fakir geen vuur, maar hij spuugt olie tegen een brandende fakkel waardoor de spetters vlam vatten. Maar ik mocht van Sjors nog niet echt vuurspuwen, ik moest eerst 'droog' oefenen, dat betekende met water. Mijn opdracht was: neem een slok water en slik het niet door, maar loop gewoon wat rond. Daarna spuug je het water met veel kracht uit, met samengeknepen lippen zodat de olie wordt verneveld. Ik oefende thuis in de badkamer, ik heb daar veel water tegen het douchegordijn gespuugd.

Vuurspuugles in de wijnkelder van het Schimmelpenninckhuys

biografie | fakirshow-vuurshow-vuurspuwen-vuuract-vuurvreten

Eindelijk mocht ik echt met vuur werken. Sjors nam me mee naar de kelder van het Schimmelpenninckhuys. Nu is die ruimte een wijnkelder, maar ach, eigenlijk toen ook, want het stond er vol met flessen drank. En daar heb ik voor het eerst met een slok petroleum tegen een brandende fakkel gespuugd. Ik fiets nog regelmatig langs het Schimmelpenninkhuys en kijk dan door de lage raampjes naar binnen. En dan denk ik altijd: daar in die kelder heb ik leren vuurspuwen.

Vuurshow met vuurspuwen en vuurhappen

biografie | vuurspuwer-vuurshow-vuuract-fakiract-vuurvreten-vuurhappen

Sjors leerde me ook vuurhappen - vuurvreten. Na veel oefenen had ik alle vaardigheden onder de knie. Maar ik moest er nog wel een mooie show van maken. Eerst paste ik de kleding aan, want vuurspugen in een lange wijde buikdansrok was te gevaarlljk. Bij elk buikdanskostuum maakte ik een bijpassend kort rokje, dat ik onder de buikdansrok droeg. Vervolgens muziek uitzoeken en een choreografie maken, want ik wilde de vuurshow in een dans verwerken. In het begin ging Sjors mee als ik de vuurshow ging opvoeren. Hij wees me er op, goed te kijken naar welke kant ik veilig kon spugen. Bijvoorbeeld niet spugen richting brandbare slingers of gordijnen. Niet spugen recht naar het publiek, want de onverbrande oliespetters kunnen op de kleding van de mensen terecht komen en dat geeft vieze vetvlekken.

Vuurshow met vuurvreten of vuurhappen

biografie | biografie-van-buikdanseres-vuurshow-vuurspugen-vuurspuwer

Vuurvreten is minder eng dan het lijkt. Je doet je hoofd ver achterover (ter voorkoming dat je je gehemelte verbrandt), je mond ver open en je steekt de brandende fakkel in je mond. Vuur gaat omhoog, dus er gebeurt nog niets. Als je vervolgens je lippen sluit om het brandend bolletje, krijgt de vlam geen zuurstof meer en dooft. Het was wel oppassen geblazen, want de ijzeren pen was gloeiend heet. En het vuur natuurlijk ook .....

Vuurshow, met de brandende fakkels over armen en benen strijken

biografie | biografie-van-vuurspuugster-samiera-vuurshow-vuuract-dansen-met-brandende-fakkels

Zonder me te verbranden kon ik met de brandende fakkels over mijn armen en benen strijken. Dat werkt net zoals je met een vinger door de vlam van een kaarsje heen en weer kan bewegen. Het principe is: blijven bewegen. De kunst is natuurlijk wel om het zo langzaam mogelijk te doen. Op den duur leerde ik mijn eigen grens steeds weer een stukje te verleggen. (En het is een goede ontharing, ik kan het iedereen aanraden om even met een brandende fakkel de benen te ontharen!) Ook zwaaide ik met de brandende fakkels onder mijn armen en benen langs, ook al werden mijn armen en benen er erg vies van. Zie op de foto: de onderkant van mijn arm is zwart van de roet.

Vuurshow, met brandende fakkels dwars door de zaal

biografie | biografie-buikdanseres-samiera-vuurshow-brandende-fakkels-door-publiek-vuuract

Veel mensen dachten dat ik met 'koud vuur' werkte. Daarom liep ik met brandende fakkels dwars door het publiek, zodat men zelf de hitte van de vlammen kon voelen. Midden tussen de mensen ging ik vuurhappen en met de fakkels over mijn armen en handen. Op de foto: ik strijk met de fakkel over mijn hand.

Vuurshow op buitenevenementen, lastig in de wind

biografie | biografie-vuurspuwster-samiera-vuurshow-buitenevenement-vuurvreten

Zomers werd ik vaak geboekt op buitenevenementen. Bij mooi weer was een optreden in de open lucht heerlijk, maar ik had wel altijd last van de wind, vooral bij het vuurhappen. Het waait buiten altijd wel iets, zelfs als het windvrij lijkt. De vlam gaat dan niet recht omhoog, maar waaiert over je gezicht, met soms verbrande lippen en verschroeide wenkbrauwen als gevolg. Op de foto is te zien dat ik mijn ogen stijf dicht knijp.

Vuurspuwen met de wind mee

biografie | biografie-van-buikdanseres-samiera-vuurshow-vuurspugen-vuuract

Vuurhappen in de wind is niet fijn, maar vuurspuwen in de wind gaat wel prima. Je moet dan natuurlijk wel met de wind mee spuwen, anders krijg je de vlam in je gezicht. De vlam komt hoog en ver als er een windje staat. Het nadeel is dat de onverbrande spetters ook ver komen, bv in het publiek. En soms ook op de lenzen van de fotocamera's, die iedereen in aanslag heeft...

Spectaculair einde van de show met vuurwerk van S.E Fireworks. Enschede

biografie | vuurshow-vuurspuwer-vuurwerk-dansen-met-brandende-fakkels

Aan het einde van de vuurshow stak ik twee vuurspuiters aan, die mijn show een spectaculair slot gaven. Dit binnenvuurwerk kocht ik bij S.E Fireworks in Enschede. In het jaar 2000 ontplofte vuurwerk in het bedrijf en het bedrijf brandde af. Na deze vuurwerkramp heb ik lang gezocht naar een nieuwe leverancier, maar nergens vond ik vuurspuiters van dezelfde kwaliteit als die van S E Fireworks.

De vuurshow voor en na de cafébrand in Volendam 2001, zwaardendans

biografie | zwaarddans-zwaardendans-buikdanseres-danst-met-zwaarden

Overal in alle horeca gelegenheden mocht ik mijn vuurshow opvoeren, het was nooit een punt, men deed met plezier de brandmelder even uit. Ik heb tegen veel (soms lage) plafonds grote vlammen vuur gespuwd. Maar na de ramp in cafe Het Hemeltje in Volendam veranderde er veel. De horeca eigenaren zagen opeens de risico's van mijn vuuract, ook al had ik zelf een bedrijfsverzekering tegen brandstichting. Op veel lokaties mocht ik niet meer met vuur werken. Soms zette de eigenaar een ober naast me met een brandblusapparaat in aanslag of met een paar emmers water. Het kwam ook voor dat men een brandweerman inhuurde, die dan in de coulissen mijn verrichtingen volgde. Als ik de vuuract echt niet mocht opvoeren, deed ik als alternatief een dans met een zwaard, waarbij ik o.a. het zwaard op mijn hoofd kon laten balanceren.

Fakirshow met glasscherven act, ik laat de lege wijnflessen aan het publiek zien.

 biografie | glasschervenact-fakiract-fakirshow-buikdanseres-ligt-op-glas

Toen de vuurshow eenmaal 'stond' werd het tijd voor het aanleren van de volgende act: de glasschervenshow. Leermeester Sjors zei: zorg voor 4 lege wijnflessen, een hamer en een 'Perzisch' tapijtje. Sjors sloeg op het tapijtje de flessen stuk, maakte een mooi bergje van de glasscherven, trok zijn t-shirt uit en ging in de scherven liggen. Hij rolde zelfs met zijn rug over de scherven. Sjors stond weer op en liet me zijn rug zien: geen snee te bekennen! Daarna trok hij zijn schoenen uit en liep met blote voeten over de scherven. Hoe deed hij dat? Er volgde een lange training: ik moest leren mijn spieren optimaal te ontspannen, mijn angst te overwinnen en mijn pijngrenzen te verleggen.

Fakirshow met glasschervenact, vier lege wijnflessen kapotslaan.

biografie | fakiract-met-glas-glasschervenshow-glasact

Per show gebruikte ik vier lege wijnflessen. In drukke tijden had ik drie optredens per weekend, dus dat betekende dat ik twaalf flessen per week stuk sloeg. Familie, vrienden, buren, iedereen die wijn dronk spaarde lege flessen om mijn voorraad steeds aan te vullen.

Fakirshow met glasschervenact, liggen in de scherven.

biografie | glasschervenshow-liggen-op-glas-fakirshow-vrouwelijke-fakir

Zodra ik een mooi bergje had gemaakt van de glasscherven begon ik me te concentreren en me helemaal af te sluiten van het publiek door met mijn handen met gespreide vingers langs mijn ogen te bewegen. Daarna was ik in staat om langzaam op de glasscherven te gaan liggen. Ik voelde de scherven wel maar kon de pijn altijd goed wegdenken. Op de foto houd ik mijn armen in een vreemde houding, maar zo hield ik mijn armen als ik met mijn lichaam heen en weer over het glas rolde. 

Fakirshow met glasscherven act, lopen over de glasscherven

biografie | fakiract-met-glas-buikdanseres-loopt-over-glasscherven

Ten slotte liep ik over de scherven. De scherven kraakten vaak onder mijn voeten. Soms hield de organisator van het feest een microfoon bij de scherven, zodat het publiek het gekraak door de speakers kon horen.

Fakirshow met glasscherven act, close up over de scherven lopen

biografie | fakirshow-met-glasscherven-glasact-lopen-over-glasscherven

Vaak geloofde men niet dat ik echte flessen gebruikte. Af en toe kwam er tijdens de show iemand heel triomfantelijk naar met toe met een leeg bierflesje om te kijken of ik die fles ook stuk zou slaan. Dan bedankte ik de persoon vriendelijk, sloeg de bierfles stuk en mengde het glas tussen de rest van de scherven. Voor het publiek was dat het bewijs dat het toch om echt glas ging.

Tekort aan lege flessen

biografie | fakirshow-glaschervenact-vrouwelijke-fakir-samiera

Veel collega-fakirs namen een potje kant en klare glasscherven mee. Ze rolden hun kleedje uit en schudden het potje leeg op het kleedje. Het voordeel daarvan is, dat je voor elke show dezelfde scherven kunt gebruiken. Maar er kleeft ook een groot nadeel aan. Glasscherven die uit een potje komen zijn voor het publiek niet erg geloofwaardig. Men kan denken dat de fakir thuis de scherpe randje er af heeft gevijld of dat het geen echt glas is. Daarom sloeg ik voor de ogen van het publiek de flessen kapot. Het grote nadeel was: ik moest steeds maar weer lege flessen verzamelen. Niet iedere fles was geschikt. Een fles van een mousserende wijn was te dik, die kreeg ik niet kapot. Een fles die heel licht voelde was te dun, dat glas was te scherp. Het viel niet altijd mee om genoeg geschikte lege wijnflessen te verzamelen. Vaak vroeg ik na een optreden aan de horeca eigenaar van de locatie waar ik optrad of ik een paar lege flessen naar huis mocht meenemen. Dat was leuk, want als ik met een doos lege flessen over de dansvloer liep hoorde ik uit het publiek: "Samiera heeft weer een nieuwe voorraad flessen". Af en toe deed ik een oproep in de krant: 'Lege flessen gevraagd voor Samiera'. Het gevolg daarvan was dat het trottoir voor mijn deur soms vol stond met lege flessen.

Ik heb als artieste ontzettend veel meegemaakt, ben in gekke situaties terecht gekomen, heb bizarre dingen gedaan. Mijn hoofd stroomt over van verhalen en anekdotes. Daarom ben ik begonnen met het schrijven van een boek over mijn artiestenleven. Het zal nog ongeveer een jaar duur voordat het boek klaar is.
 
Nieuwsgierig naar meer? Biografie deel 3 gaat over de slangenshow met pythons en boa constrictors

Heb je een opmerking of vraag? Stuur een mailtje via contact

"Ik geloofde niet in die waarzeggerij, maar het klopt gewoon! Hoe bestaat het. Wat leuk!"

Waarzegster Samiera komt overal in Nederland

Samiera komt overal

Bekijk een kleine greep uit de locaties en plaatsen in Nederland waar Waarzegster & kaartlezeres Samiera al is geweest voor een workshop waarzeggen, tarotkaarten leggen of voor een gecombineerd feestje.   

Maak een afspraak

Bel 06- 53189755

Een feestje organiseren?

Heeft u binnenkort een personeelsfeestje, een vrijgezellenparty, een vriendinnenavond of een ander soort feestje en bent u op zoek naar entertainment en artiesten? Samiera komt graag naar u toe om uw gezelschap te vermaken met handenlezen of waarzeggen. Wist u dat u waarzegster Samiera ook kunt inhuren op markten en braderieen!

Een workshop organiseren?

Heeft u binnenkort een jarige tiener en weet u niet wat u dit keer weer voor leuks zult organiseren? Wat dacht u van een workshop handenlezen of tarotkaarten leggen? Uw jarige zoon of dochter kan alle vrienden en vriendinnen uitnodigen en Waarzegster Samiera komt met alle plezier een workshop geven om te leren hoe je tarotkaarten kunt lezen..

 • Restaurant de Kazerne te Eindhoven
 • Reclame bureau Happy Cactus te Eindhoven
 • Kasteel de Berckt te Baarlo
 • Huize Maas te Groningen
 • Studenten Sportgala Groningen
 • Independer te Utrecht
 • Cambridge Weightplan te Amersfoort
 • De Fabrique te Utrecht
 • Hotel de Promenade te Baarn
 • NoName Group te Soest
 • Franciscus Vlietland Ziekenhuis te Schiedam
 • Festival Carnivale te Den Haag
 • Sysmex Nederland te Etten Leur
 • IT Topicus te Deventer
 • Beachclub Take 5 te Zandvoort
 • Gemeente Zandvoort
 • Number Four te Utrecht
 • Wasserij van der Kleij te Utrecht
 • Kasteel Vanenburg te Putten
 • Theater Tivoli te Utrecht
 • Camping Geversduin te Castricum
 • Groninger Archieven te Groningen
 • Zorgcentrum Noorderlicht te Hyppolytushoef
 • Kasteel de Haar te Haarzuilens
 • De Harmonie te Laag Soeren
 • Camping de Bosrand te Lieren
 • Rabobank te Utrecht
 • Zernike Campus te Groningen
 • Fort Voordorp te Utrecht
 • Poppodium Annabel te Rotterdam
 • International Business School te Amsterdam
 • Beachclub Verso te Rockanje
 • Theater de Stoep te Spijkenisse
 • Zorgeloosch te Alkmaar
 • Welzijn Zonhove te Son en Breughel
 • Zalencentrum Valom te Huissen
 • Lucky te Rijssen
 • Gelderhorst te Ede
 • Lemon Scented Tea te Amsterdam
 • Van de Valk hotel te Hoorn
 • Kromhouthal te Amsterdam
 • Hotel Opduin te Texel
 • Factory010 te Rotterdam
 • Firstlook Beurs Jaarbeurs Utrecht
 • Studentenvereniging Unitas te Groningen
 • Ahold te Zaandam

2018 © Dsignonline