Mijn boek 'Dansen met slangen en vuur', een biografie van mijn leven als artieste


Het prille begin en de revue Showpalet

Toen ik in 2016 stopte met optreden als buikdanseres, slangenbezweerster, vuurspuugster, fakir Samiera en terugkeek op een artiestencarriere van 35 jaar besefte ik pas wat een geweldige tijd het is geweest. Ik heb zoveel avonturen meegemaakt en gekke dingen gedaan. Mijn hoofd zit zo vol met prachtige verhalen en bizarre anekdotes. De drang om het allemaal op te schrijven is groot en bijna niet te weerstaan. Dus ik ben begonnen met het schrijven van mijn boek, een vrolijk boek over een spannend artiestenleven.  De titels van de hoofdstukken zijn: Het begin - Assistente van een illusionist - Het ontstaan van de vuurshow - Het ontstaan van de glasschervenact - Mijn eerste slang Pietje Python - Het ontstaan van de slangenshow - Van cultuur naar entertainment - Een kijkje in mijn priveleven - Slangenverhalen - Vuurverhalen - Glasschervenverhalen - Optreden in studentensocieteiten - Optreden in gevangenissen - Optreden in kazernes en de Marine. Er komen nog zeker 10 hoofdstukken bij. Het zal nog eventjes duren voordat het boek klaar is en gedrukt kan worden. Om een tipje van de sluier op te lichten heb ik een paar foto's met kleine stukjes tekst op de website geplaatst. Maar de echte verhalen staan hier niet, die staan in het boek.

Cursus buikdansen

Het begon allemaal met een advertentie in de krant 'cursus buikdansen'. Tegenwoordig kun je in elke plaats een cursus buikdansen volgen, maar in die tijd was dat vrij uniek. De cursus vond plaats in een balletzaal in de kelder van theater De Oosterpoort in Groningen. Het leek me wel leuk, dus ik gaf me op.

Foto van mijn eerste buikdanslerares : Catherine Ruillet

biografie | biografie-buikdanseres-samiera-catharine-ruillet-orientaalse-danseres

De cursus werd gegeven door Catherine Ruillet, een Française die in Groningen studeerde. Om haar studie te bekostigen gaf ze buikdanscursussen en trad ze op. Ik werd meteen gegrepen door de mooie dans, de prachtige muziek en de passie waarmee Catherine les gaf. Ongeveer 3 jaar heb ik les van haar gehad. Tegenwoordig woont Catherine in Italie. Ter afsluiting van elk cursusjaar organiseerde Catherine een slotfeest voor haar leerlingen. Ze huurde een zaal in Huize Maas te Groningen en een Arabische orkestje. Haar leerlingen mochten familie en vrienden uitnodigen. Natuurlijk was ze zelf de ster van de avond en wij, haar leerlingen, keken bewonderend toe!

Oosters feest in Huize Maas, groepsdans van de leerlingen

biografie | biografie-buikdanseres-samiera-orientaalse-dans-

Catherine leerde aan elke klas een choreografie, die we als groepsdans mochten opvoeren. Tenminste voor degenen die het durfden, want in het begin was dat best eng! Op de foto in dit krantenartikel ben ik degene met de rug naar de fotograaf, ik ben onherkenbaar, maar ik ben het wel !

Mijn allereerste buikdansoptreden in het openbaar

biografie | biografie-buikdanseres-samiera-orientaalse-show-solo-optreden

Onze buikdanslerares Catherine gaf haar leerlingen van de 'gevorderden'  klas de gelegenheid om een solo dans te doen. Na een paar cursusjaren durfde ik dat wel aan! Ik naaide voor mezelf een buikdanskostuum en maakte een eigen choreografie. Op de foto: mijn allereerste solo optreden voor publiek op de dansvloer van Huize Maas te Groningen. 

Interview in de krant

biografie | buikdanseres-samiera-biografie-memoires-boek

Hoe ze mij op het spoor zijn gekomen, dat weet ik niet meer, maar opeens belde de redactie van een krant. Of ik interesse had in een stukje in de krant! Natuurlijk had ik dat! Dus er kwam een journalist met een fotograaf. Een paar dagen later stond er een groot artikel over mij op de voorpagina. Met grote letters: BUIKDANSERES WIL WEG TUSSEN DE SCHUIFDEUREN.
Naar aanleiding van het krantenartikel werd ik gebeld door een man. Hij vertelde: "Ik ben een zeeman, kom oorspronkelijk uit Groningen, maar ik heb jaren in Beiroet gewoond, samen met mijn Libanese vrouw Layla en ons dochtertje. Layla was een gevierde danseres in Libanon, ze trad op in de grote nachtclubs van Beiroet. Maar in de Libanese burgeroorlog is Beiroet totaal verwoest, ons huis is kapotgeschoten, we hebben alles achtergelaten en zijn naar Nederland gevlucht. Gelukkig konden we terecht bij mijn moeder, zij woonde in een flat in Groningen. Maar mijn moeder stierf en ik moest weer aan het werk, de zee op. Ik ben altijd lang van huis en Layla voelt zich dan erg alleen, ze heeft weinig contact met andere mensen, ze spreekt geen Nederlands. Ik las het artikel over jou en ik vroeg me af of je het leuk zou vinden om kennis te maken met Layla. Misschien kan Layla jou buikdans geven en misschien kan jij Layla helpen met de Nederlandse taal."

Mijn tweede buikdanslerares : Layla

biografie | layla-buikdanseres-biografie-orientaalse-dans-oosterse-show

Regelmatig kwam ik bij Layla over de vloer. Op deze promotiefoto die ik van haar kreeg is ze jong en mooi. Maar toen ik haar ontmoette zag ze er ongelukkig uit. Ze liet foto's zien van hun prachtige witte huis onder de palmbomen in Beiroet. En ze had fotoboeken vol plaatjes van haar optredens in paleizen, nachtclubs en op feesten met beroemde mensen, zoals prins Charles. Geen wonder dat ze verbitterd was, nu in een flatje in het koude Nederland met een echtgenoot die altijd op zee was. Het dochtertje was haar enige verbinding met de 'buitenwereld'. Layla genoot zichtbaar van mijn bezoekjes, de meubels gingen aan de kant en we dansten samen. Ondertussen leerde ik haar Nederlandse woordjes en we maakten ook uitstapjes. Layla leerde me niet zozeer nieuwe buikdanspassen en bewegingen, maar ze leerde me optreden. Alhoewel sommige adviezen me wel erg ver gingen. Bijvoorbeeld over het opkomen: "Als je wordt aangekondigd laat de muziek lang klinken, blijf achter de schermen wachten, totdat het publiek onrustig wordt en de organisatie denkt : komt ze wel of komt ze niet ? En...dan kom je wervelend te voorschijn". Tja, zo gaat dat kennelijk in de nachtclubs van Beiroet, maar dat kan je niet maken op een personeelsfeest in Nederland. Ze leerde me opkomen, applaus ontvangen, buigen, een bos bloemen aannemen, kushandjes geven en als een grote diva langzaam het podium af te schrijden. Ze deed het met veel overtuigingskracht voor en ik moest het na doen, gewoon tussen de tafels en stoelen.  In mijn nuchtere ogen een beetje overdreven, maar ik mocht niet zeuren, ze was een strenge lerares. Er was een advies dat ik nooit heb opgevolgd. Layla zei: "Zorg voor een harde koffer met slot. Want buikdanseressen onder elkaar zijn jaloers, ze snijden je koffer open en scheuren je kostuums in stukken, zodat je niet kan optreden en zij jouw werk kunnen overnemen." Als ik antwoordde dat zoiets niet in Nederland gebeurde en dat ik mijn koffer gewoon open in de kleedkamer kon laten staan, geloofde ze me niet en werd boos bij zoveel naïviteit...

Buikdanseres Samiera. mijn eerste echte artiestenkaart

biografie | autobiografie-buikdanseres-samiera-orientaalse-dans

Buikdanskostuums

biografie | buikdanseres-samiera-buikdanskostuum-orientaalse-show

Gelukkig ben ik handig met naald en draad. De buikdanskostuums heb ik altijd zelf gemaakt, ik denk ongeveer 8 in totaal. Eerst een BH, rok en gordel, daarna begon het vele werk: Kraaltjes rijgen, pailletjes en steentjes opnaaien enz. Soms was ik een jaar lang bezig met een nieuw kostuum. Ook alle kostuums voor mijn latere shows voor de vele themafeesten maakte ik zelf: voor de Afrikaans show, Zuid-Amerikaans show, Middeleeuwse show. En ook een clownspak, cancan jurk, charlestonjurk, flamenco jurk, piratenpak, heksenpak, kerstvrouw, waarzegsterskleding.

Revue Het Showpalet, een grote kans op mijn pad, de doorbraak !

biografie | showpalet-buikdanseres-buikdansshow-orientaalse-dans

Naar aanleiding van het krantenartikel (buikdanseres wil weg tussen de schuifdeuren) werd ik gebeld door Hans Germain, leider van het toenmalig dansorkest Thérèse Germain. Hij vertelde dat hij een revue wilde beginnen, een avondvullend showprogramma met vaste artiesten. En hij vroeg of ik zin had om mee te doen. Natuurlijk had ik dat! En zo kwam ik terecht in Het Showpalet. Een fijne groep artiesten, gezellig met elkaar in de bus naar de feestlocaties. Iedereen deed zijn/haar eigen act en samen zongen we liedjes en deden we gekken sketches.

Ajay jippie, jippie jee, de Saloon dans

biografie | cancan-saloondans-biografie-buikdanseres-samiera

Ik kon me helemaal uitleven wat betreft kostuums maken en dansjes doen.Tijdens het  'Western zangblok' (cowboy liedjes) deed ik een Saloondans. De Saloondans lijkt op de Can Can, de beroemde dans van de Moulin Rouge in Parijs. Zwaaien met een wijde rok, die aan de binnenkant helemaal met witte ruches is bedekt. En...om de beurt de benen in de lucht!

Landenshow op vakantiebeurs

biografie | flamenco-spaanse-dans-buikdanseres-buikdansen

Regelmatig werden we uitgenodigd om op de vakantiebeurs een 'Landenshow'  op te voeren. Een show, waarin we een paar keer per dag met dans en muziek verschillende vakantielanden promootten. Natuurlijk was mijn aandeel in de landenshow altijd een orientaalse dans om landen als Turkije en Marokko aandacht te geven. Maar ik heb ook veel anderen landen gepromoot. zoals Spanje. Na een cursus Spaanse dans durfde ik een korte flamenco dans op te voeren, op live gitaarmuziek. Van te voren werd er een harde plaat neergelegd voor het 'stampen'.  En...de flamenco is een dans waarbij je serieus kijkt en niet mag lachen. Om 'Duitsland' te promoten liep ik rond in een Dirndl jurkje met een pul bier. Misschien maar goed dat ik daar geen foto's meer van heb...

Assistente van een Illusionist

biografie | levensverhaal-illusieshow-biografie-buikdanseres

Maar het mooiste moest nog komen. Goochelaar Ritsko van Vliet kwam bij de groep. En hij nam mee: drie illusies. Een illusie is een grote goocheltruc, die je doet met een assistente. Maar Ritsko kwam zonder assistente. En wie werd de assistente? Alle ogen gingen naar mij. Op de foto sta ik in de Zigzag, ik steek mijn hoofd door het bovenste gat, mijn handen door de andere gaten en een voet door het onderste gat. Op de foto: Ritsko laat de brede ijzeren platen zien, die hij in de gleuven van het middengedeelte zal steken. 

Illusie show de Zigzag

biografie | goochelaar-illusie-show-biografie-buikdanseres

De ijzeren platen werken als messen en snijden de kast, maar ook mijn lichaam in drie stukken. Ritsko kan het middelstuk opzij schuiven. Het was niet te geloven, maar ik kwam toch altijd weer heel uit de kast...

Illusie show, de Verwisseling

biografie | illusieshow-verwisseling-biogafie-buikdanseres-samiera

Onze volgende truc was de Verwisseling. Mijn handen werden met boeien aan elkaar geketend, iemand uit het publiek bewaarde de sleuteltjes. Ritsko zette mij in de ton, stopte me in een zak en sloot de zak met een touw. Daarna ging de deksel op de ton, die met drie grote schroeven werd vast gemaakt. Vervolgens pakte Ritsko de hoepel met het roze doek, ging op de ton staan en hield de hoepel met het doek ver boven zijn hoofd.

Illusie show, de Verwisseling

biografie | illusieshow-buikdanseres-biografie-samiera

Na een seconde viel het doek naar beneden en stond ik bovenop de ton. Met een jasje aan, dat ik eerder niet aan had. En...Ritsko was verdwenen. Ik sprong van de ton, draaide de schroeven los en tilde de deksel eraf.

Illusie show, de Verwisseling

biografie | illusieshow-biografie-buikdanseres-revue

Als het me gelukt was de zware deksel op te tillen kon ik Ritsko bevrijden. Hij zat in de ton en in de zak, met de boeien om de polsen. En met een brandende sigaret in de mond. Ik ging op zoek naar degene in het publiek die de sleuteltjes in bewaring had. En uiteindelijk bevrijdde ik Ritsko ook uit de boeien. 

Illusieshow, de Zwaardenkist

biografie | illusieshow-biografie-buikdanseres-oosterse-show

Onze laatste illusie was de Zwaardenkist. Als ik me klein opvouwde paste ik er net in. Het deurtje ging dicht met een haakje aan de buitenkant. Terwijl ik in het donkere kistje opgesloten zat, doorboorde Ritsko de kist (en mij dus ook) met 7 zwaarden. De zwaarden gingen van links naar rechts, van voor naar achteren, van boven naar beneden. Uiteindelijk zat het kistje vol met zwaarden. Links op de foto zie je de standaard met de zwaarden.

Illusieshow, de Zwaardenkist

biografie | illusieshow-biografie-buikdanseres-waarzegster

Na een groot applaus trok Ritsko de zwaarden weer uit de kist en bevrijde hij mij uit mijn benarde situatie. Opgelucht stapte ik uit de kist met een rode veren boa om, die ik eerder niet om had. Het mooie van deze drie illusies was: we konden ze opvoeren op een podium maar ook op de dansvloer met publiek rondom. De mensen mochten zelfs van te voren de kisten bekijken en onderzoeken, het geheim van de truc was niet te ontdekken.

Slangenshow met een oosters looporkest

biografie | slangenbezweerster-slangendanseres-buikdanseres-python-boa-constrictor

Ondertussen had ik een boa constrictor en een python gekocht. Hoe dat zo kwam, dat vertel ik in Biografie deel 2. In ieder geval, Pietje Python en Bootje Boa werden een vast onderdeel in het Showpalet. Ik danste met de slangen om mijn nek en werd live begeleid door 'Arabische' muzikanten. Om het extra spannend te maken liepen we in optocht door de zaal dwars door het publiek.

Vuurshow met brandende fakkels

biografie | vuurshow-vuurspuwen-vuurhappen-dansen-met-brandende-fakkels

Van fakir El Kabiri had ik leren vuurspuwen en vuurhappen. Tijdens mijn solo-optredens als buikdanseres Samiera deed ik mijn vuurshow in oosterse stijl, maar bij het Showpalet was mijn vuuract onderdeel van een opzwepend  Zuid-Amerikaanse showblok.

En verder.... was ik soms ook een clown

biografie | buikdanseres-clown-artiestenshow-entertainment

We hadden ook een gekke clownsact met grappige liedjes. Leuk als er kinderen in de zaal zaten.
Op de foto ben ik de rechter clown. Mijn taak was gewoon een beetje gek doen.

En verder.....was ik af en toe Lady Fiasco

biografie | artiesten-showprogramma-entertainment-artiestenprogramma

Ook speelde ik af en toe een rolletje in een komische sketch. Dat was ècht lachen. Op de foto: ik speel Lady Fiasco, een ordinaire, hooghartige del. Lady Fiasco denkt dat ze heel wat kan, maar helaas, alles mislukt. 

Revue Showpalet 10 jaar

biografie | artiestenshow-entertainment-Braziliaanse-show-Caraibische-show

De revue Showpalet heeft ongeveer 10 jaar bestaan, het was een goede leerschool. Toen ik erbij kwam was ik een naïef buikdanseresje, toen we stopten was ik een doorgewinterde artieste. We hadden niet elke week een voorstelling, iedere artiest had naast het Showpalet ook een solo carrière. Ook ik heb naast het Showpalet de gelegenheid gehad om een eigen carrière op te bouwen. Met mijn Oosterse Show bestaande uit buikdans, slangenshow, glasschervenshow en vuurshow heb ik tientallen jaren door Nederland getoerd (en af en toe in het buitenland).

Nieuwsgierig naar meer verhalen ?

De volgende pagina gaat over de fakir show met vuuract en glasscherven-act

Ga naar biografie deel 2

 

Wil je reageren. 
heb je een opmerking
of heb je een vraag ?
Stuur een mailtje   /contact

"Ik geloofde niet in die waarzeggerij, maar het klopt gewoon! Hoe bestaat het. Wat leuk!"

Waarzegster Samiera komt overal in Nederland

Samiera komt overal

Bekijk een kleine greep uit de locaties en plaatsen in Nederland waar Waarzegster & kaartlezeres Samiera al is geweest voor een workshop waarzeggen, tarotkaarten leggen of voor een gecombineerd feestje.   

Maak een afspraak

Bel 06- 53189755

Een feestje organiseren?

Heeft u binnenkort een personeelsfeestje, een vrijgezellenparty, een vriendinnenavond of een ander soort feestje en bent u op zoek naar entertainment en artiesten? Samiera komt graag naar u toe om uw gezelschap te vermaken met handenlezen of waarzeggen. Wist u dat u waarzegster Samiera ook kunt inhuren op markten en braderieen!

Een workshop organiseren?

Heeft u binnenkort een jarige tiener en weet u niet wat u dit keer weer voor leuks zult organiseren? Wat dacht u van een workshop handenlezen of tarotkaarten leggen? Uw jarige zoon of dochter kan alle vrienden en vriendinnen uitnodigen en Waarzegster Samiera komt met alle plezier een workshop geven om te leren hoe je tarotkaarten kunt lezen..

 • Restaurant de Kazerne te Eindhoven
 • Reclame bureau Happy Cactus te Eindhoven
 • Kasteel de Berckt te Baarlo
 • Huize Maas te Groningen
 • Studenten Sportgala Groningen
 • Independer te Utrecht
 • Cambridge Weightplan te Amersfoort
 • De Fabrique te Utrecht
 • Hotel de Promenade te Baarn
 • NoName Group te Soest
 • Franciscus Vlietland Ziekenhuis te Schiedam
 • Festival Carnivale te Den Haag
 • Sysmex Nederland te Etten Leur
 • IT Topicus te Deventer
 • Beachclub Take 5 te Zandvoort
 • Gemeente Zandvoort
 • Number Four te Utrecht
 • Wasserij van der Kleij te Utrecht
 • Kasteel Vanenburg te Putten
 • Theater Tivoli te Utrecht
 • Camping Geversduin te Castricum
 • Groninger Archieven te Groningen
 • Zorgcentrum Noorderlicht te Hyppolytushoef
 • Kasteel de Haar te Haarzuilens
 • De Harmonie te Laag Soeren
 • Camping de Bosrand te Lieren
 • Rabobank te Utrecht
 • Zernike Campus te Groningen
 • Fort Voordorp te Utrecht
 • Poppodium Annabel te Rotterdam
 • International Business School te Amsterdam
 • Beachclub Verso te Rockanje
 • Theater de Stoep te Spijkenisse
 • Zorgeloosch te Alkmaar
 • Welzijn Zonhove te Son en Breughel
 • Zalencentrum Valom te Huissen
 • Lucky te Rijssen
 • Gelderhorst te Ede
 • Lemon Scented Tea te Amsterdam
 • Van de Valk hotel te Hoorn
 • Kromhouthal te Amsterdam
 • Hotel Opduin te Texel
 • Factory010 te Rotterdam
 • Firstlook Beurs Jaarbeurs Utrecht
 • Studentenvereniging Unitas te Groningen
 • Ahold te Zaandam

2018 © Dsignonline