U bent hier: Home » Shows » Achtergrond informatie over de tarotkaarten

Achtergrond informatie over de tarotkaarten

Er bestaan meerdere soorten waarzegkaarten, waarzegster Samiera werkt met Tarotkaarten. De Tarot is een zeer oud kaartspel, bestaande uit 78 verschillende kaarten. Wat de precieze oorsprong van de Tarotkaarten is ligt in het duister. Wel weten we dat er in de oude culturen van India, China en Egypte allerlei waarzegkaarten werden geraadpleegd. Waarschijnlijk zijn de Tarotkaarten door de zigeuners meegevoerd op hun tocht uit India naar Europa. Als bewijs daarvoor dienen bepaalde symbolen die op de tarotkaarten te vinden zijn, symbolen uit de culturen waarlangs deze reis verliep. Symbolen uit het Hindoeïsme (de godsdienst van India), het Jodendom (de godsdienst van Israel, vroeger Palestina), Griekse en Romeinse godsdiensten en het Christendom. Pas in de 14e eeuw duikt het woord Tarot op, de naam die aan dit kaartspel is gegeven. Vermoedelijk is het woord Tarot een verbastering van Tora, de Hebreeuwse wet in de bijbelboeken van het Jodendom. Anderen denken dat het woord Tarot is afgeleid van het Arabische woord Tariq, dat 'Levensweg' betekent. Een andere theorie verbindt de naam Tarot met de rivier de Taro in het noorden van Italië. Zo blijft er altijd een mysterie rond de tarotkaarten zweven.

De Grote en de Kleine Arcana

Het Tarotkaartspel bestaat uit 2 groepen, dus 2 stapeltjes kaarten die door elkaar worden geschud, genaamd : de Grote Arcana en de Kleine Arcana. De benaming is afkomstig van het Latijnse Arcanum wat geheim of mysterie betekent.
De Grote Arcana bestaat uit 22 kaarten, ze zijn genummerd met Romeinse cijfers van 0 tot en met 21.
De Kleine Arcana bestaat uit 52 kaarten en is te vergelijken met een gewoon kaartspel. Harten zijn in de tarot de Bekers. Schoppen zijn de Zwaarden. Ruiten zijn de Pentakels. Klaver zijn de Staven. Het gewone kaartspel kent 3 popkaarten: Boer, Vrouw en Heer. Het Tarotkaartspel kent 4 popkaarten: Schildknaap, Ridder, Koningin en Koning.

Kelken of Bekers (Harten in een gewoon kaartspel)

Kelken of Bekers (Harten in een gewoon kaartspel)Kelken of Bekers (Harten in een gewoon kaartspel)

De reeks Kelken kaarten zijn genummerd van 1 t/m 10, dus Kelken Aas tot en met Kelken 10, op de foto zie je Kelken Aas en Kelken II ( 2). Daarna volgen Kelken Schildknaap, Kelken Ridder, Kelken Koningin en Kelken Koning. Alle 14 Kelken kaarten hebben op de één of andere manier te maken met je hart, dus ze zeggen iets over je gevoel, emotie, vriendschap, liefde enz. 

Pentakels of Munten (Ruiten in een gewoon kaartspel)

Pentakels of Munten (Ruiten in een gewoon kaartspel)Pentakels of Munten (Ruiten in een gewoon kaartspel)

De reeks Pentakels kaarten zijn genummerd van 1 t/m 10, op de foto zie je Pentakels Aas en Pentakels II. Daarna volgen Pentakels Schildknaap, Pentakels Ridder, Pentakels Koningin en Pentakels Koning. Alle 14 Pentakels kaarten hebben op de één of andere manier te maken met je maatschappelijke, materiële of financiële situatie, dus geld, bezit, huis, werk, opleiding, carriëre, voorwerpen. En hoe je daar mee omgaat of in hoeverre dit belangrijk voor je is.
(Vergelijk: een Ruit is een voorwerp aan je huis)

Staven (Klaver in een gewoon kaartspel)

Staven (Klaver in een gewoon kaartspel)Staven (Klaver in een gewoon kaartspel)

De reeks Staven kaarten zijn genummerd van 1 t/m 10, op de foto zie je Staven Aas en Staven II. Daarna volgen Staven Schildknaap, Staven Ridder, Staven Koningin en Staven Koning. Alle Staven kaarten hebben op de één of andere manier te maken met aktie dus energie, groei, enthousiasme, daden, taken, doen. (Vergelijk: Het plantje Klaver groeit)

Zwaarden (Schoppen in een gewoon kaartspel)

Zwaarden (Schoppen in een gewoon kaartspel)Zwaarden (Schoppen in een gewoon kaartspel)

De reeks Zwaarden kaarten zijn genummerd van 1 t/m 10, op de foto zie je Zwaarden Aas en Zwaarden II. Daarna volgen Zwaarden Schildknaap, Zwaarden Ridder, Zwaarden Koningin en Zwaarden Koning. Alle Zwaarden kaarten hebben op de één of andere manier te maken met je hoofd, dus denken, beslissingen nemen, twijfelen, ideeën, de knoop doorhakken.
(Vergelijk: een Schop lijkt op een speerpunt)

De Grote Arcana

De Grote ArcanaDe Grote Arcana

De kaarten van de Grote Arcana zijn genummerd van 0 tot en met 21. Op de foto zie je de eerste kaart en de laatste kaart (XXI). Alle kaarten van de Grote Arcana hebben een eigen betekenis, ze zijn niet met elkaar verbonden door 1 symbool zoals bij de Kleine Arcana. Veel termen in de grote Arcana, zoals hier de Dwaas, hebben een andere betekenis dan je zou verwachten. De Dwaas staat voor zorgeloosheid, naïviteit, vertrouwen.

Kaartleggingen, Het Keltisch Kruis

Kaartleggingen, Het Keltisch KruisKaartleggingen, Het Keltisch Kruis

Een legging is de manier waarop je de kaarten neerlegt, naast de kaart heeft ook de plek waar de kaart ligt een betekenis. Er zijn vele verschillende leggingen, de beroemdste legging is Het Keltisch Kruis. Het Keltisch Kruis is een uitgebreide legging van 10 kaarten: Het Heden of het Onderwerp, Versterking of Blokkade, Bewustzijn, Onderbewustzijn, Verleden of Oorzaak, Toekomst of Gevolg, Jijzelf, Je Omgeving, Hoop of Vrees, de Uiteindelijke Toekomst of Oplossing.
Voor een Waarzegster op feesten en festivals is het Keltisch Kruis te langdurig, vaak staat er een rij wachtenden, dus de Waarzegster moet dan snel werken en een kleinere, kortere legging doen.

De kaartlegging van het Heden, Verleden, Toekomst

De kaartlegging van het Heden, Verleden, ToekomstDe kaartlegging van het Heden, Verleden, Toekomst

Dit is de kaartlegging die Waarzegster Samiera altijd volgt: In het midden ligt het Heden, links ligt het Verleden en rechts ligt de Toekomst. (Eigenlijk de basis van het Keltisch Kruis). De mensen kiezen zelf hun eigen kaarten met de linkerhand, de gevoelshand. ( Recherhand is je ratio hand) Aan de hand van de drukte of van het aantal wachtenden kan Samiera meer of minder kaarten laten trekken. Bijvoorbeeld 3 kaarten voor het Heden, 2 kaarten voor het Verleden en 4 kaarten voor de Toekomst. Of, als Samiera snel moet werken : 1 kaart voor het Heden, 1 kaart voor het Verleden en 2 kaarten voor de Toekomst.

Achtergrond informatie over de tarotkaarten

Waarzegster Samiera toont een deel van de tarotkaarten

Wil je meer info of wil je Waarzegster Samiera boeken voor een feest of workshop?

Stuur een mailtje via Contact